ΚΑΤΣΩΝΕΙΑ 2013

14 Σεπτεμβρίου 1943 ημέρα της Χριστιανοσύνης, επεφύλασσε η μοίρα στο πλήρωμα του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ να γραφεί στην ιστορία. Βόρεια της νήσου Σκιάθου και μετά από καταδίωξη δυο ωρών εν καταδύσει, το Υ/Β αναδύθηκε και σε έναν άνισο αγώνα με Γερμανική κορβέτα υπέκυψε στα τραύματά του συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο, τον κυβερνήτη του Β. Λάσκο, 5 αξιωματικούς και 26 ανθυπασπιστές-υπαξιωματικούς και Ν/Διόπους.

Στην καθιερωμένη από τον δήμο Σκιάθου τελετή μνήμης, παρέστησαν για απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου ο Διοικητής υποβρυχίων Πλοίαρχος Ι. Αγγελόπουλος Π.Ν ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Ναυτικού και ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου και πρόεδρος της Ε.Σ.Ν.Α Γ. Μπεζεριάνος Π.Ν ε.α.

---------------------

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2013

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ

     Ο θεσμός του ετήσιου μνημόσυνου εις μνήμη των αποβιωσάντων, εν καιρώ πολέμου και εν καιρώ ειρήνης, Αξιωματικών-Ανθυπασπιστών-Υπαξιωματικών και Ναυτοδιόπων αποφοίτων της Σχολής Υποβρυχίων έγινε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 της αρμόζει στην μεγάλη οικογένεια των πληρωμάτων των Υποβρυχίων.

 

   2.- Στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον Ι.Ν Αγ. Γεωργίου Ριζάρη παρέστησαν ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Σπυρίδων Δημουλάς, ο διευθυντής ΔΚΒ/ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Λεβέντης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, σύσσωμη η Διοίκηση των υποβρυχίων με επικεφαλής τον Διοικητή της Πλοίαρχο Ιωάννη Αγγελόπουλο Π.Ν και αντιπροσωπεία Κυβερνητών-Αξιωματικών-Ανθυπασπιστών-Υπαξιωματικών των Υποβρυχίων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Σπυρίδων Περβαινάς, ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΑΜΥΝ Ελευθέριος Σφακτός, το μέλος του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Δημήτριος Δέδης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού συνδέσμου αεροπορίας Ναυτικού Κωνσταντίνος Κορκόδειλος καθώς και πλήθος εν αποστρατεία συναδέλφων παρά της ακραίες καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

   Μετά την επιμνημόσυνη δέηση τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Ναπολέων Γενοβέλης αναφερόμενος περιληπτικά στα γεγονότα στην ιστορία των υποβρυχίων κατά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο

3.- Μετά το πέρας του μνημόσυνου και στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου δόθηκε μικρή δεξίωση και έγινε ενημέρωση των παρευρισκόμενων της τον Πρόεδρο του συνδέσμου Ναπολέων Γενοβέλη στα παρακάτω θέματα:
(α).- Η απόφαση της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού το παροπλισθέν υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ να γίνει μουσειακό έκθεμα μεταφερόμενο στον περιβάλλοντα χώρο του Ναυτικού πάρκου στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Ένα πολυπόθητο όνειρο του συνδέσμου πήρε τον δρόμο της δικαίωσης.

(β).- Έγινε περιγραφή του βασικού προγράμματος για το 51 Παγκόσμιο συνέδριο των συνδέσμων υποβρυχίων που είναι προγραμματισμένο να γίνει στην Αθήνα 28 – 31 Μαΐου 2014. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

(γ).- Αλλαγή τρόπου επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου με τα μέλη του συνδέσμου λόγω οικονομικής στενότητας μιας και οι εισφορές των μελών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την λειτουργία του συνδέσμου αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία της.

4.- Αντηλλάγησαν ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και όλοι έδωσαν υπόσχεση πως θα παρευρεθούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Ναυτικό μουσείο Ελλάδος.

   5.- Στην εκδήλωση δόθηκε εις μνήμη του Βασίλειου Γαβριήλ κυβερνήτη του Υ/Β ΓΛΑΚΟΣ (1973-1977) CD που περιέχει τον ΘΟΥΡΙΟ των Υποβρυχίων, που τραγουδούσαν τα πληρώματα κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και πλήθος φωτογραφιών από όλα τα υποβρύχια της Διοίκησης υποβρυχίων από ιδρύσεώς της ως σήμερα..

   6.- Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Νικόλαο Ταβουλάρη για την αφιλοκερδή προσφορά του στην επίτευξη του μνημόσυνου

Χαράλαμπος Γιακουβάκης

giakouvakis2004@yahoo.gr

---------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Υποβρυχίων επιθυμεί να ενημερώσει έγκαιρα τα μέλη και τους φίλους του, ότι η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2014 προγραμματίστηκε να γίνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10.00 στην φιλόξενη αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

----------------------

ΤΑΞΗ ΝΑΥΤΟΠΑΙΔΩΝ 1968

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η τάξη Ναυτοπαίδων 1968 γιόρτασε τα 45 χρόνια απο την κατάταξή της στο Πολεμικό Ναυτικό....

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μεζεδοπωλείο ΟΣΤΡΑΚΟ που βρίσκεται στην πλατεία Δάφνης και την τίμησαν με την παρουσία τους οι συμμαθητές: Ανδρόπουλος Κυριάκος, Ανδρουλιδάκης Γιώργος, Βαμβακούρης Άγγελος, Βασταρδής Γάσπαρης, Βούλγαρης Νίκος, Γαλανόπουλος Σπύρος, Γιακουμής Γιάννης, Γιακουβάκης Χαράλαμπος, Γιαννάκης Γιώργος, Δανόγλου Εμμανουήλ, Δεληδήμου Χρήστος, Επιτρόπου Δημήτριος, Εφραίμης Στέλιος, Ηλιόπουλος Δημήτρης, Καλαθός Νίκος, Καλογιαννίδης Αντώνης, Καραμανώλης Γιάννης, Καμπέρης Γιώργος, Λεβειδιώτης Γιώργος, Μουτσάτσος Γιώργος, Μπίτος Θεόδωρος, Νεσούδης Χρήστος, Ντάσιος Παναγιώτης, Ξαφάκης Γιώργος, Ξενίδης Γιώργος, Ξυδιανάκης Γιώργος, Πανάγος Βασίλης, Παππάς Αστέριος, Παρούσης Σπύρος, Παπαηλίου Αριστείδης, Ρουμελιώτης Χρήστος, Σκοντίνης Αντώνης, Συρεγγέλας Βασίλης, Τουφεξής Γιάννης, Τσόγκας Τάσος, Χαλάτσης Σώζων, Χανιωτάκης Νίκος ενώ ο Γκαϊτατζής Γιάννης αδυνατώντας να προσέλθει απο την Αλεξανδρούπολη έστειλε ως εκπρόσωπό του την κόρη του Μαρία.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους "δικαιολογημένα απόντες": +Ασημίνα Γιώργο, +Αρβανίτη Κώστα, +Βελέτζα Σπύρο, +Βαρβέρη Γιώργο, +Γούτσο Γιώργο,+ Καλαντζή Νίκο, +Καράμπελα Άγγελο, +Λιτσάκη Κώστα, +Μπουμπουρέκα Κυπαρίσση, +Ντιναπόγια Κώστα, +Πουλιλιό Βαγγέλη,+ Ράλλη Νίκο κια τον αγνοούμενο κατά την Κυπριακή τραγωδία του 1974 Γρίβα Χρήστο.

Μετά την συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου 2013 για τον εορτασμό συμπλήρωσης 45 χρόνων απο την κατάταξή μας στη Σχολή Ναυτοπαίδων σύντομα δεχτήκαμε το παρακάτω μήνυμα:

"Συμμαθητές καλημέρα. Σας προσκαλώ στο σπίτι μου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου να τιμήσουμε την μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη.Η ξενάγηση στο μουσείο και το τσιμπούσι που θα ακολουθήσει είναι δωρεά.

Γιώργος Λεβειδιώτης"

Ο συμμαθητής Νίκος Βούλγαρης κατασκεύασε το κότερο «ΑΝΕΜΟΕΣΑ» του +Στέλιου Καζαντζίδη όπου ήταν καπετάνιος ο Γιώργος και μετά την ξενάγηση στο μουσείο ΑΓΝΑΝΤΙ παρουσία της προέδρου Μαίρης Λεβειδιώτη ακολούθησε τρικούβετο γλέντι με θαυμάσια εδέσματα που είχε ετοιμάσει η ίδια.....

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης η παρουσία του Στάθη Καζαντζίδη που μας τραγούδησε αρκετά τραγούδια του αείμνηστου αδελφού του. Οι συμμαθητές Γ. Ξαφάκης (μπουζούκι), Γ. Ξενίδης (κιθάρα) καθώς και ο Σπύρος γιός του Γιώργου και της Μαρίας Λεβειδιώτη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στον εορτασμό των 50 χρόνων θα δώσουμε όλοι το παρών.