Τι συζητήθηκε στη συνάντηση ΥΕΘΑ & ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ

 
 
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Α.Α.Ν. ΚΑΙ Ε.Α.Α.Α.           Αθήνα 19-02-2019
 
1.- Σήμερα 19-02-2019 οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Ε.Α.Α.Ν. και Ε.Α.Α.Α. ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΥΕΘΑ κ. Ε. Αποστολάκη για συνάντηση με το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων, προσήλθαν στην εν λόγω συνάντηση, η οποία όμως λόγω της αρνήσεως της Ε.Α.Α.Σ. να παραστεί μετετράπη από συνάντηση με το Συντονιστικό σε συνάντηση με τις δύο Ενώσεις. Παρέστησαν επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χ. Χριστοδούλου Π.Α. και  Επιτελείς του ΥΕΘΑ.
2.- Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και ο Υπουργός αφού καλωσόρισε τις δύο Ενώσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει.
3.- Οι δύο Ενώσεις ευχαρίστησαν τον ΥΕΘΑ για την άμεση πρόσκληση που τους απηύθυνε.
4.- Σε ερώτηση του ΥΕΘΑ γιατί δεν παρίσταται η Ε.Α.Α.Σ., ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. τον ενημέρωσε ότι η Ε.Α.Α.Σ. εγνώρισε στο Συντονιστικό ότι δεν θα παραστεί, επειδή οι άλλες δύο Ενώσεις δεν δέχτηκαν να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση “οι κρατήσεις των κοινωνικών πόρων των Ε.Δ. να συγκεντρώνονται σε κεντρική οικονομική υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ και στη συνέχεια να διανέμονται στα Μ.Τ. ανάλογα του αριθμού των μερισματούχων των Ε.Δ.”
5.- Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι θέσεις του ΥΕΘΑ παρέχονται κατωτέρω.
 
α.- Τιμητική απονομή βαθμού Συνταγματάρχου στους Αποστράτους, Αντισυνταγματάρχες Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς και Πλοιάρχου στους  Αντιπλοιάρχους (Ε) του Πολεμικού Ναυτικού, που προέρχονται από τις παραγωγικές σχόλες Υπαξιωματικών για αποκατάσταση μιας μακρόχρονης αδικίας προς τα στελέχη του ΠΝ και ΣΞ σε σχέση με τα αντίστοιχα της Πολεμικής Αεροπορίας.
-Ενώ έχει υπάρξει νόμος (4494/2017, ΦΕΚ-165Α) για την αποκατάσταση αυτή, δυστυχώς λόγω της ατελούς διατύπωσής του, δεν έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους δικαιούμενους αποστράτους. Επί Υπουργίας του κ. Π. Καμμένου είχε τεθεί το θέμα στον ίδιο και το Επιτελείο του, έχει ολοκληρωθεί η  σχετική νομοτεχνική πρωτοβουλία, η οποία όμως δεν έχει περατωθεί εισέτι αφήνοντας πολλούς συναδέλφους του Σ.Ξ. και του Π.Ν. εκτός της τιμητικής απονομής. Ζητάμε την παρέμβασή σας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Είναι θετικός και θα το προωθήσει.
 
β.-Είσοδος τέκνων Αποστράτων στα παραθεριστικά Κέντρα και τους προμηθευτικούς οργανισμούς των Ε.Δ.
-Ενώ ως Α/ΓΕΕΘΑ έχετε εκδώσει σχετική διαταγή (ΓΕΕΘΑ/Κλάδος Β.΄Φ. 900/55/318482 Σ.5690 από 31-08-2018) για είσοδο των τέκνων των Αποστράτων (εν ζωή και αποθανόντων ) ως ανωτέρω, δεν την έχουν υλοποιήσει ακόμη όλα τα Γ.Ε., παρά το ότι η πασχαλινή περίοδος ευρίσκεται προ των πυλών και η θερινή παραθεριστική περίοδος πλησιάζει.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Θα γίνει συνεννόηση Α/ΓΕΕΘΑ με τα Γ.Ε., ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε όλα τα παραθεριστικά κέντρα, πλην των της Αττικής που λόγω φόρτου θα γίνεται τις καθημερινές και ανάλογα με τις δυνατότητες και τα Σαββατοκύριακα.
 
γ.-Στρατιωτικές Λέσχες.
-Οι Απόστρατοι  πληρώνουν για την είσοδο στις Στρατιωτικές Λέσχες. Ζητάμε οι Απόστρατοι να εισέρχονται στις Στρ. Λέσχες χωρίς να πληρώνουν είσοδο/συνδρομή. Το θέμα ευρίσκεται στο ΓΕΕΘΑ για επίλυση εδώ και 2 χρόνια.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ :  Θα το εξετάσει και θα εκδοθεί Απόφαση, η οποία θα καλύπτει το θέμα πάγια και ενιαία για όλους.
 
δ.-Γραφείο Αποστράτων στο ΥΕΘΑ
-Οι προηγούμενοι ΥΕΘΑ είχαν  διαθέσει ένα Γραφείο Συντονιστικού στο ΥΕΘΑ, ώστε να γίνονται εκεί οι συνεδριάσεις του Συντονιστικού, το οποίο όμως όταν δημιουργήθηκε η θέση της Υφυπουργού του ΥΕΘΑ μας ζήτησαν και το επιστρέψαμε ελλείψει χώρου για το Επιτελείο της Υφυπουργού. Ζητάμε την επιστροφή του Γραφείου.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Με μέριμνα του Α/ΓΕΕΘΑ θα εξευρεθεί κατάλληλος χώρος.
 
ε.-Εξυπηρέτηση Αποστράτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και ειδικά στα οδοντιατρεία.
-Είναι γεγονός ότι οι Απόστρατοι δεν εξυπηρετούνται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία στο βαθμό που δικαιούνται, παρόλες τις προσπάθειες των Γ.Ε. και των ίδιων των Νοσοκομείων. Το πρόβλημα είναι έντονο στα Οδοντιατρεία όπου οι Απόστρατοι αντιμετωπίζονται σχεδόν ως ξένοι. Το πρόβλημα θα οξύνεται προϊόντος του χρόνου συνεπεία της μείωσης των εισαγομένων υποψηφίων Ιατρών στη ΣΣΑΣ και της παράλληλης αύξησης των δικαιούχων των Στρ. Νοσοκομείων. Ζητάμε την εξέταση αύξησης των αποδιδομένων από τη ΣΣΑΣ Ιατρών, την αύξηση της διακλαδικότητας των Στρ. Νοσοκομείων και την κατά προτεραιότητα εξέταση/νοσηλεία των Αποστράτων και των Μελών των οικογενειών τους. Οι Απόστρατοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων, πλην των εν ενεργεία.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Τα Στρ. Νοσοκομεία είναι υψηλού επιπέδου και λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουν, οι οποίες είναι υψηλές και για θέματα λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης θα πρέπει οι Ενώσεις να συνεργαστούν με τα οικεία Γ.Ε. Ειδικά για το ΝΙΜΤΣ εάν οι Απόστρατοι του Π.Ν. επιθυμούν να έχουν δικαίωμα νοσηλείας και εκεί θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά, όπως οι του Σ.Ξ. και της Π.Α. και είναι αρμοδιότητα της Ε.Α.Α.Ν. να το κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους.
 
στ.-Υπουργική Απόφαση ΥΕΘΑ για μοριοδότηση Αποστράτων για παραθερισμό στα κέντρα αναψυχής των Ε.Δ. (Υ.Α ΥΕΘΑ Φ.400/32/82424/ Σ. 343 Αρ. ΦΕΚ 1139 από 3-6-2011 Τεύχος Δεύτερο Άρθρο 6).
-Με την εν λόγω Υ.Α. δίνεται δικαίωμα παραθερισμού κάθε χρόνο και χωρίς μοριοδότηση σε ειδικές κατηγορίες Αποστράτων (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, βετεράνοι, μονογονεικές οικογένειες) με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες διατιθέμενες θέσεις να είναι λίγες. Ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα στις τρεις Ενώσεις να καθορίζουν τον αριθμό παραθεριστών αυτών των κατηγοριών ανάλογα με τις διατιθέμενες από τα Γ.Ε θέσεις.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ: Προτίθεται να αλλάξει την διαδικασία, ώστε οι Ενώσεις Αποστράτων να ρυθμίζουν αποκλειστικά τα του παραθερισμού των Αποστράτων.
 
ζ.-Εξυπηρέτηση Υπαξιωματικών ε.α. από τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών.
-Οι Απόστρατοι Υπαξιωματικοί οι οποίοι βάσει του ν.1171/72 δεν δικαιούνται να είναι Μέλη των Ενώσεων Αποστράτων είναι απροστάτευτοι θεσμικά, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς. Ως πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η έκδοση ταυτότητας Αποστράτου για τους Αποστράτους Υπαξιωματικούς, που λαμβάνουν Μέρισμα από τα Μ.Τ., από τις τρείς Ενώσεις ή από τα Γ.Ε., ώστε τουλάχιστον να αποδεικνύεται η πρότερη υπηρεσία τους στις Ε.Δ. και να έχουν αποδεικτικό για είσοδο σε επιτρεπόμενους για αυτούς στρατιωτικούς χώρους.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Ταυτότητες πρέπει να εκδίδουν τα Γ.Ε. Πράγματι υπάρχει ένα κενό στην θεσμική εκπροσώπηση των Αποστράτων Υπ/κών. Εάν επιθυμούν οι Ενώσεις την ένταξή τους να υποβάλουν πρόταση στο ΥΕΘΑ.
 
η.-Αποδεικτικά Ναυτικής Ικανότητας (ΑΝΙ).
-Το πρόβλημα το γνωρίζετε πολύ καλά από τότε που είσαστε Α/ΓΕΝ και εάν και έχουν παρέλθει 6 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχει εκδοθεί εισέτι η σχετική εξουσιοδοτική ΚΥΑ. Τελευταία εξέλιξη είναι ότι το ΣτΕ επέστρεψε το σχέδιο ΚΥΑ (ΥΕΝ-ΥΕΘΑ) για νομοτεχνικές βελτιώσεις και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Ζητάμε την παρέμβασή σας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Γνωρίζει το θέμα από παλαιά και το παρακολουθεί και σύντομα θα λήξει.
 
θ.-Νέα ΚΥΑ  για εκλογή ΔΣ/ΕΑΑΝ.
-Η νέα ΚΥΑ έχει τύχει της επεξεργασίας όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και ευρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από εσάς. Η βασικότερη αλλαγή στην ΚΥΑ είναι η αλλαγή στη σύνθεση του 11μελούς ΔΣ/ΕΑΑΝ με αύξηση του αριθμού των Μελών Αξιωματικών (Ε) από 3 σε 4, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των Μελών Μαχίμων (στην παρούσα συγκυρία) από 2 σε 1(η 4η θέση των (Ε) δίδεται από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ). Επειδή την 17-03-2019 γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΝ επιθυμεί διακαώς η σημαντική αυτή αλλαγή να εφαρμοσθεί με τα αποτελέσματα των εν λόγω εκλογών παρακαλούμε να λάβετε τα δέοντα μέτρα για εξασφάλιση αυτού.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Θα υπογράψει την ΚΥΑ που προβλέπει κυρίως ανακατανομή των θέσεων των Μελών του Δ.Σ., φροντίζοντας να μην δημιουργηθούν νομικά κενά, λόγω των εκλογών της Ε.Α.Α.Ν. της 17-03-2019.
 
6.- Επί πλέον ετέθησαν και τα ακόλουθα  θέματα τα οποία δεν άπτονται άμεσα των καθηκόντων του ΥΕΘΑ, αλλά επηρεάζουν τη ζωή των Αποστράτων και ζητήσαμε την παρέμβασή του. Τα θέματα αυτά είναι :
α.-Αναδρομικά του Ν.4575/18.
Σας έχουμε κοινοποιήσει την επιστολή του Συντονιστικού με αριθ. Πρωτ. 68Σ από 22-01-2019  και ζητάμε την παρέμβασή σας.
β.-Άρθρο 12 ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργησή του, γιατί ο νόμος αυτός πλήττει κυρίως τις χήρες των Αποστράτων. Ζητάμε την παρέμβασή σας για τροποποίηση του νόμου, άσχετα από την απόφαση του ΣτΕ.
γ.-Συμμετοχή των Αποστράτων στις Επιτροπές του ΕΦΚΑ
Με  έγγραφά μας  έχουμε ζητήσει να μετέχουμε στις επιτροπές του ΕΦΚΑ και παρόλο που το αίτημά μας έχει στηρίξει και ο προηγούμενος ΥΕΘΑ με το έγγραφο ΥΕΘΑ/ΣΤΡ.ΓΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ Φ. 400/198/21283 Σ 3437 από 3-3-2017 που σας επισυνάπτουμε, ουδέν έχει γίνει. Ζητάμε την παρέμβασή σας.
δ.-Διανομή του εσόδου από τα 0,20 λεπτά του ΕΥΡΩ που δίνουν οι συνταξιούχοι και στις τρείς Ενώσεις μαζί με άλλους Φορείς συνταξιούχων (άρθρο 102 του ν.4387/16 για ενίσχυση συνταξιουχικών οργανώσεων).
Ενώ εκπροσωπούμε το σύνολο των Αποστράτων (120.000 Μέλη) ο κ. Υφυπουργός Εργασίας που κατανέμει τις πιστώσεις δίνει χρηματικά ποσά σε Συλλόγους ΝΠΙΔ και δεν δίνει στις τρεις θεσμικές Ενώσεις, παρόλο ότι τα έχουμε ζητήσει επισήμως (σχετικό έγγραφο ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αριθ. Πρωτ.34398/1199 από 3-9-2018 που σας επισυνάπτουμε). Ζητάμε την παρέμβασή σας.
 
7.- Για τα θέματα της ανωτέρω παραγράφου 6 ο ΥΕΘΑ εγνώρισε ότι θα τα εξετάσει και θα πράξει αναλόγως.
Αντιναύαρχος Σπ. Περβαινάς Π.Ν. ε.α. Πρόεδρος Ε.Α.Α.Ν.
Αντιπλοίαρχος (Ε) Γρ. Γεωργακόπουλος Π.Ν. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Ν.
Αντιπτέραρχος (Ι) Σ. Καββούρης Π.Α. ε.α. Πρόεδρος  Ε.Α.Α.Α.
Αντισμήναρχος (Ρ) Ι. Κρανιάς Π.Α. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Α.
 
 
 Πηγή: www.eaan.gr

sigjrr

 
 

Αίτηση προς ΕΦΚΑ / ΓΛΚ για επανυπολογισμό Συνταξίμων Αποδοχών & Αναδρομικών

.

Σας γνωρίζεται, ότι σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του Υπ. Οικονομικών για τον επανυπολογισμό των Συντάξιμων Αποδοχών και πρόσφατων (παρανόμως παρακρατηθεισών / περικοπεισών συνταξίμων αποδοχών) αναδρομικών που εδόθησαν στους συναδέλφους ΕΔ & ΣΑ, ίσως απαιτηθεί η υποβολή της παρακάτω Αιτήσεως, που εκπονήθηκε από τον Οικ. Σύμβουλο του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, Αρχιπλοίαρχο (Ο) εα Ι. Αντωνιάδη ΠΝ.
 
ΠΡΟΣ
 
Τον ΕΦΚΑ/ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
 
ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ
 
Επί της καταβολής μέρους των παρανόμως παρακρατηθεισών άλλως περικοπεισών συνταξίμων αποδοχών μου, που διενεργήθηκαν σύμφωνα με  τις αντισυνταγματικές κατά το ΣτΕ διατάξεις  του ν. 4093/2012, όπως αυτές κατεβλήθησαν την 20/12/2018 & κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4575/2018
 
Του……………… , κατοίκου ……………………………. Α.Μ.Σ.………..
 
 
ΚΑΤΑ
 
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
 
Δηλώνω με την παρούσα ότι η μερική καταβολή των παρανόμως παρακρατηθεισών άλλως περικοπεισών συνταξίμων αποδοχών μου, του νόμου 4093/2012, κατ’ εφαρμογήν της διατάξεως της παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011, απέχει από τις αντίστοιχες που μου είχαν παρακρατηθεί από τον Αύγουστο του 2012 έως και σήμερα και οφείλατε να μου επιστρέψετε.   
 
Συγκεκριμένα :
 
1) Μου επεστράφη ποσόν της τάξεως  των …….….. ευρώ για 47 μήνες (από Αυγ. 2012 έως και Ιουν. 2016), ήτοι αναλογούν σε  ……..  ευρώ για κάθε μήνα επιστροφής, όταν η αντίστοιχη μηνιαία μείωση, που αφορούσε τα ποσά που παρακρατούσε η Δημόσια Διοίκηση,  συμπεριλαμβανομένου φόρου και λοιπών μειώσεων, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη.
 
2) Διαπιστώθηκε απόκλιση σε σχέση και με το αντίστοιχο ποσό (50%) που μου κατεβλήθη με τις διατάξεις του ν.4307/2014.
 
 3) Υφίστανται επίσης, συναφείς  καταβολές συναδέλφων αποστράτων στελεχών των Ε.Δ., με ακριβώς ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα (χρόνια παραμονής-διοικητικό και μισθολογικό βαθμό κλπ), που εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους (υπάρχουν παραδείγματα με διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και τα 1000 ευρώ), γεγονός που επιβεβαιώνει τους λανθασμένους υπολογισμούς, στην πλειονότητα των συναδέλφων και στις δικές μου .
 
4) Δεν καταβλήθηκε το αναλογούν ποσό για τους 77 μήνες που ισχύουν οι συγκεκριμένες παρακρατήσεις (Αυγ.2012 έως και Δεκέμβριο 2018) αλλά μόνο για 47.
 
5) Παραβιάζεται, η από το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος,  αρχή της  «υποχρέωσης της Διοίκησης, να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις, η  παράβαση δε της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο» ,  καθόσον ΔΕΝ προβήκατε , κατ’ επιταγή των αποφάσεων του ΣτΕ, σε ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των συνταξίμων μου αποδοχών, στα επίπεδα της 31ης Ιουλίου του 2012. Επιπροσθέτως με την αγνόηση και μη υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ  , παραβιάζονται και λοιπά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου, όπως, η από το άρθρο 4 παρ. 1, 2 και 5 αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στον νόμο, η από το άρθρο 2 παρ. 1 αρχή του σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, η από το άρθρο 5 παρ. 1 αρχή της οικονομικής ελευθερίας και η από το άρθρο 78 του ίδιου πάντα Συντάγματος αρχή της δημοσιονομικής διαχείρισης και τέλος βέβαια η από το 10 άρθρο του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αρχή της προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος.
 
Με την παρούσα, επομένως ζητώ από το Ελληνικό Δημόσιο, επιφυλασσόμενος παντός νομιμου δικαιώματός μου,  να μου καταβάλλει το υπόλοιπο ορθά πλέον επανυπολογισμένο, ποσό των ανωτέρω αναγραφομένων παρανόμως παρακρατηθεισών συνταξίμων μου αποδοχών καθώς και να μου επανυπολογίσει –επαναπροσδιορίσει τις συντάξιμες αποδοχές μου, όπως αυτές ίσχυαν τον Ιούλιο του 2012.
 
 
 
Αθήνα ……………..2018
 
Ο αιτών
 
 
 
 
ΣΗΜ. : *   Κάποιες παραγράφους όπως π.χ. η 2, μπορείτε να τις αφαιρέσετε εφόσον δεν επαληθεύονται
            ** Μπορειτε εαν το επιθυμειτε πλήν του ΕΦΚΑ/ΓΛΚ να κοινοποιήσετε την παρούσα και στην ΗΔΙΚΑ, ως φορέα που προέβαινε στον υπολογισμό των ανωτέρω ποσών (κατόπιν υποβολής των ατομικων μας στοιχείων, φυσικά, από το ΓΛΚ)
             *** Υπενθυμίζεται επίσης πως ένα (μικρό) ποσό από τις ανωτέρω παρανόμως παρακρατηθείσες συντάξιμες αποδοχές μου, εκχωρείτο στα ΜΤ & ΕΚΟΕΜ μας     
 
                                                                                    Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
                                                          Οικονομικός Σύμβουλος Συντονιστικού Ε.Α.Α.
 
*** Δείτε την Αίτηση σε μορφή  doc.  & pdf
 
 πηγή: www.eaan.gr
.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε σήμερα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη 9 ν.μ. βορειοανατολικά της Σκύρου.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.
Το θάνατο του Έλληνα πιλότου είχε επιβεβαιώσει το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε στην ανάρτηση του ο ΥΕΘΑ.
Ο 34χρονος Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου». Ο 34χρονος χειριστής Μιράζ της 331 Μοίρας, είχε αναφέρει τι κάνουν σε περίπτωση συναγερμού οι πιλότοι, για τους κινδύνους που εμπερικλείει η αποστολή τους και τις οδηγίες που λαμβάνουν.
Πηγή : www.militaire.gr / ΕΡΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Τέλος στην Εισφορά Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 
Οριστικό τέλος στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
 
Καταρρέει οριστικά ως αντισυνταγματική η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), καθώς δημοσιεύθηκε επίσημα η απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λύνει το νομικό ζήτημα σε «πιλοτική δίκη», ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγάλες ανατροπές και δημοσιονομικούς «πονοκεφάλους».
 
 2017 02 12 eas
 
Επιβεβαιώνοντας όσα προανήγγειλε και αποκάλυψε το «Εθνος» στις 26-5-15, η Ολομέλεια ΕΣ έκρινε αντίθετη στο Σύνταγμα την ΕΑΣ που επιβλήθηκε με σειρά μνημονιακών νόμων στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και των «ειδικών μισθολογίων», δηλαδή σε δικαστικούς λειτουργούς, ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες), διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ κ.λπ.
Με τη δημοσίευση της απόφασης, η πολιτεία οφείλει να σταματήσει την είσπραξή της από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέφερε έμμεση αύξηση συντάξεων, αν και είχε υποστηριχθεί τότε (περίπου προ 2ετίας) η άποψη ότι ίσως προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που θα προέκυπτε μελλοντικά.
Πάντως, το Δημόσιο γλιτώνει εν μέρει το δημοσιονομικό «σοκ» των αναδρομικών που θα κατέβαλλε σε βάθος 5ετίας, καθώς οι τυχεροί που θα τα εισπράξουν είναι -όπως είχαμε γράψει- μόνο όσοι είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα δικαστήρια, περιμένοντας την «πιλοτική» απόφαση, που ανάβει «πράσινο φως» σε συνταξιούχους τουλάχιστον 1.000 εκκρεμών δικών.
Μεγάλη πλειοψηφία
Η Ολομέλεια ΕΣ υπό την προεδρία του Νικ. Αγγελάρα είχε δεχθεί με μεγάλη πλειοψηφία (25-2 ψήφοι) την αντισυνταγματικότητα των νόμων που έφεραν την ΕΑΣ και πρόβλεψαν την αύξησή της αργότερα (ν. 3863/10, 3865/10, 3896/11, 4002/11), ενώ σε νεότερη διάσκεψη δέχθηκε λίγο αργότερα, με οριακή πλειοψηφία (15-12 ψήφοι), ότι η αντισυνταγματικότητα για όσους δεν προσέφυγαν δικαστικά θα ίσχυε από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΕΣ (δηλαδή από τώρα) και δεν θα είχε αναδρομική εφαρμογή.
Κι αυτό για εξαιρετικά σοβαρούς δημοσιονομικούς λόγους, καθώς τυχόν αναδρομικότητα θα τίναζε τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, γιατί θα σήμαινε επιστροφή τουλάχιστον 1-2 δισ. ευρώ, αφού η παρακράτηση «έτρεχε» από το 2010-11.
Ομοια τακτική ακολούθησαν ανώτατα δικαστήρια και σε άλλες περιπτώσεις αναδρομικών (αντισυνταγματικές περικοπές μισθών - συντάξεων, «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες ακινήτων που διογκώνουν τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), αφού «το ταμείον είναι μείον» και το κράτος αδυνατεί να επιστρέψει ακόμα και τα αναδρομικά που επιδικάστηκαν προ 3-4 ετών, αλλά οι αποφάσεις διατηρούν πλέον «διακοσμητικό» χαρακτήρα...
Στην πιλοτική απόφαση, άνω των 150 σελίδων, που αφορά τη συνέχιση της παρακράτησης μέχρι τις μέρες μας με νεότερες πράξεις, το ΕΣ δέχεται ότι οι νόμοι που επέβαλαν την ΕΑΣ και την αύξησαν θίγουν συνταγματικές αρχές που αφορούν την ισότητα στα δημόσια βάρη, την αναλογικότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη προς το κράτος, την κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.
Η απόφαση τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΑΣ ως αμιγές μέτρο διαταμειακής - διαγενεακής αλληλεγγύης, ανεξάρτητο της νομοθετικής στόχευσης για εν ευρεία εννοία ανταποδοτικότητα, αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές της ισότητας στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς η επιβολή καθ’ εαυτήν του επίμαχου βάρους αποκλειστικά στους συνταξιούχους της παρούσας γενεάς τόσο του Δημοσίου όσο και των λοιπών ΦΚΑ (Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) ως ενιαίας κατηγορίας, εν όψει του ότι το μέτρο υπερβαίνει τα όρια του συνταξιοδοτικού σχήματος και των κατ’ ιδίαν ασφαλιστικών κοινοτήτων, στις οποίες ανήκουν οι βαρυνόμενοι.
Επίσης δεν αιτιολογείται επαρκώς ούτε η εσωτερική διαρρύθμιση της οικείας εισφοράς, σχετικά με τον καθορισμό του ύψους και των συντελεστών της ΕΑΣ, καθιστώντας έτσι μη εφικτό και τον σχετικό δικαστικό έλεγχο.
Κατά το ΕΣ, οι δυσμενείς ασφαλιστικοί δείκτες (που παρουσιάζονται στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων) και η διατάραξη της ασφαλιστικής ισορροπίας και μάλιστα της αναλογίας ανάμεσα σε ενεργούς ασφαλισμένους-συνταξιού­χους αποτελούν λόγους που μπορούν να δικαιολογήσουν μόνο κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων (περικοπή συνταξιοδοτικών δαπανών, αύξηση εσόδων του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος).
Δεν μπορούν, όμως, να δικαιολογήσουν την επίρριψη του σχετικού γενικευμένου κοινωνικοασφαλιστικού βάρους στην κατηγορία των συνταξιούχων, που εμφανίζουν και εγγενή δυσχέρεια αναπλήρωσης του εισοδήματός τους σε σχέση με τους ενεργούς.
Πάγια χρηματοδότηση
Επίσης, το ΕΣ παρατηρεί ότι η ΕΑΣ δεν αποτελεί έκτακτο δημοσιονομικό μέτρο προς ελάφρυνση του προϋπολογισμού, αλλά παρέμβαση διαρθρωτικού χαρακτήρα υπό τη μορφή πάγιου μηχανισμού χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της κοινωνικοασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των ν. 3863 και 3865/10.
Ωστόσο, η έλλειψη ώριμης, πλήρους και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης, από την οποία να προκύπτει το αναγκαίο και πρόσφορο τόσο της επιβολής της ΕΑΣ όσο και του ύψους της για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση για διασφάλιση της αναλογιστικής και οικονομικής βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου.
Το ΕΣ τονίζει ακόμα ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη η ομοιόμορφη μεταχείριση αφενός των συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων, στρατιωτικών και όσων λαμβάνουν σύνταξη με αυτό το σύστημα συνταξιοδότησης και αφετέρου των κοινών ασφαλισμένων των ΦΚΑ, αλλά και η θεσμοθέτηση υποχρέωσης για την πρώτη κατηγορία να συμβάλει με το επίμαχο διαταμειακό βάρος στη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Κι αυτό γιατί οι δημόσιοι λειτουργοί, υ­πάλληλοι, στρατιωτικοί κλπ., όταν συνταξιοδοτούνται συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία, που δεν μετέχει στους κινδύνους του κοινωνικοασφαλιστικού συ­στήματος υπό την ιδιότητα του ασφαλισμένου και ευθέως ωφελουμένου από την ύπαρξή του, η όποια δε επιβάρυνσή τους με σκοπό τη χρηματική ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα της κρατικής δράσης και την κάλυψη των ελλειμμάτων του ή για την καταβολή μελλοντικών συντάξεων, πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο εθνι­κής-κοι­νωνικής αλληλεγγύης και με βάση την ισότητα ενώπιον των δη­μοσίων βαρών.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
πηγή: ethnos.gr

 

 

sigjrr

 

 

Συντάξεις: Ρυθμίζονται για όσους αποστρατεύθηκαν μέχρι 30/6.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση(Κ.Υ.Α.), Αριθ. Πρωτ.: 110974/0092/ 2016,που δημοσιεύθηκε στις  14 Νοεμβρίου 2016 και Θέμα :Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 6, 9 και 10 του ν. 4387/2016,με τις διατάξεις του οποίου, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους υπαλλήλους-λειτουργούς του Δημοσίου και τους εξομοιούμενους μ’ αυτούς καθώς και τους στρατιωτικούς,καθορίζονται ειδικότερα όσο αφορά το Άρθρο 6 του παραπάνω νόμου τα παρακάτω: 
1.Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6-2016 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μέχρι την ημερομηνία αυτή (ανεξάρτητα του χρόνου διαγραφής τους από τις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας), με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ανωτέρω ημερομηνία πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014. 
2.Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας από 1-7-2016 και μετά ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή της κρίσης τους πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, υπολογίζεται με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016 που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων. 
Δείτε παρακάτω το τμήμα της Κ.Υ.Α.που δημοσιεύθηκε σήμερα 14 Νοεμβρίου 2016,όσο αφορά τις οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 6 για τον υπολογισμό των συντάξεων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος: 
<<ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 
Α. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6-2016 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μέχρι την ημερομηνία αυτή (ανεξάρτητα του χρόνου διαγραφής τους από τις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας), με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ανωτέρω ημερομηνία πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014. Οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, περί ανωτάτου ορίου σύνταξης λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ποσού των ανωτέρω συντάξεων. 
Εξαιρέσεις:
α. Όσοι από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από την Υπηρεσία μέχρι και 30-6-2016, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξής τους και ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλει, μέχρι και την ανωτέρω ημερομηνία, αίτηση συνταξιοδότησης και είχε ή δεν είχε εκδοθεί απορριπτική πράξη ή υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση συνταξιοδότησης, μετά την ημερομηνία αυτή, δικαιούνται σύνταξη υπολογιζόμενη με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016. 
β. Στις περιπτώσεις που στρατιωτικός συνταξιούχος, του οποίου η σύνταξη έχει υπολογισθεί με βάση τις ισχύουσες μέχρι 31-12-2014 διατάξεις, έχει επανέλθει ή επανέρχεται για οποιονδήποτε λόγο στην ενεργό υπηρεσία και αποχωρεί εκ νέου από την Υπηρεσία από 1-7-2016 και μετά, η σύνταξη την οποία ελάμβανε μέχρι την επαναφορά του στην Υπηρεσία, θα υπολογισθεί εκ νέου με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016. Τα ανωτέρω, ισχύουν ανεξαρτήτως του εάν ο στρατιωτικός συνταξιούχος θα επανέλθει εν τοις πράγμασι στην Υπηρεσία. 
Β. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας από 1-7-2016 και μετά ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή της κρίσης τους πληρούσαν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξής τους, υπολογίζεται με βάση τις οικείες διατάξεις του ν. 4387/2016 που αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων. Ειδικότερα οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων από τα πρόσωπα αυτά η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 1-7-2016 μέχρι 31-12¬2016), ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018 και προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα παρασχεθούν με Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Άρθρο 6 παρ. 4). 
Πηγή: www.onalert.gr
 
 

Στο Μαξίμου ο Καμμένος για τα Ειδικά Μισθολόγια.

 2016 11 10 maximou 630x354
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εν όψει τη επικείμενης εφαρμογής νέων ειδικών μισθολογίων που θα περιλαμβάνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Οι Δανειστές πιέζουν για περικοπές μισθών, κατι που οι στρατιωτικοι δεν αντεχούν, οπως εχει πει και ο κ. Καμμένος. 
Η κατάθεση των ειδικών μισθολογίων εχει αργήσει χαρακτηριστικά καθώς αναμένονταν να ψηφιστούν μεχρι τέλος Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Ακόμη όμως φαίνεται οτι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των υπουργείων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους στρατιωτικούς. 
Σύμφωνα με τα σχέδια ειδικών μισθολογίων που εχουν δει το φως το δημοσιότητας η κυβέρνηση θα στηριζε το να μην γινουν περικοπες στην "προσωπική διαφορά". 
Όπως αποκάλυψε ομως χθες το NewsIt οι θεσμοί πιέζουν να καταργηθει το μέτρο της "προσωπικης διαφοράς". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του NewsIt η θεσμοί επανέρχονται στην πρόταση της περικοπής της "προσωπικής διαφοράς" που θα παίρνουν οι παλιοί συνταξιούχοι όταν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη σύνταξη που έπαιρναν και σε εκείνη που θα προκύψει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης με το νέο σύστημα. Είναι σαφές οτι το μέτρο αυτο οδηγεί ευθέως σε περικοπές.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εθεάθει στο Μαξίμου συνοδεία στρατηγών. Ελπίζουμε να υπαρξει λύση. 
Πηγή: www.onalert.gr

Ειδικό Μισθολόγιο: “Έχει κλείσει το θέμα δεν θα υπάρξουν μειώσεις”

 
 
   Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα ειδικά μισθολόγια υποστηρίζοντας ότι στο ΥΠΕΘΑ και επανέλαβε ότι με τον Καμμένο έχουν βρει λύση ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση.
 
Τι είπε ακριβώς ο ΑΝΥΕΘΑ:
 
   Σήμερα υπάρχει ένας νόμους ο οποίος λέει ότι για το 2017 και το 2018 θα παγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις, γι’ αυτούς που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, είπαμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πως αν βρεθούν ισοδύναμα, τότε αυτό δεν θα ισχύσει. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε αρκετά υπουργεία. Είμαστε στα τελειώματα για το πως αυτό θα γίνει. Εκείνο το οποίο είναι βασικό, που το έχουμε ξεκαθαρίσει και συμφωνούμε όλοι πάνω σε αυτό, είναι ότι όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό τους, στα χρήματα που λαμβάνουν. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη να βρεθούν άλλοι πόροι, ώστε να μην πειραχτούν αυτά ή κάποια από τα ειδικά μισθολόγια. 
   Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε κάνει μια δουλειά, αρκετά μεγάλη, τους κωδικούς τους έχουμε. Είναι οι κωδικοί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν ένα ποσό, υπάρχει το ζήτημα της ανασυγκρότησης του Στρατού, του εξορθολισμού, που σημαίνει πχ λιγότερο κόστος στη διαδικασία των μεταθέσεων των αξιωματικών και των υπαξιωματικών, ώστε να μην υπάρχουν συχνές μετακινήσεις και να μπορούν να οργανώνουν καλύτερα της ζωή τους. 
   Το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων κλείνει. Δεν αλλάζει το συνολικό ποσό που πηγαίνει στα ειδικά μισθολόγια και όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες. 
Θα υπάρχει ένα νοικοκύρεμα στο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων. Ο προσανατολισμός του Υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν κοντά στις 10. Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. 
Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το επίπεδο της δικαιοσύνης ή της αδικίας. Πρέπει για όλους να ισχύει το ίδιο. Η λογική πρέπει να είναι ενιαία. Αυτή είναι η κυβερνητική λογική”. 
Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο ο ΑΝΥΕΘΑ είπε:
   Έχουμε βρει ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε και συλλειτουργούμε. Είναι σαφείς οι αρμοδιότητες του Υπουργού, σαφείς και οι αρμοδιότητες του Αναπληρωτή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο καθένας απλά έχει τις αρμοδιότητές του, συζητάμε όλα τα σοβαρά θέματα πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας.
   Μιλώντας για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο ΑΝΥΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι “βρίσκονται σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση και επιχειρησιακά και από άποψη ηθικού. Η διαχείριση που κάνουμε και η βοήθεια που δίνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο προσφυγικό  είναι τεράστια και έχουμε καταφέρει σαν Υπουργείο να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα 80 εκατομμύρια που παίρνουμε από τα έκτακτα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Υπάρχουν οι στιγμές που εμείς πρέπει να λέμε, δυσκολία, άρα ευκαιρία προς αντιμετώπιση, άρα αγάντα”.
militaire.gr
 

 

 

sigjrr

 

 

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου "Ηρώων των Αιθέρων".

2016-08-21-agwnas-aitherwn
.
Επικοινωνιακή υποστήριξη του αγώνα από τη Ραδιολέσχη.
Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Ηρώων των Αιθέρων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, στη μνήμη τριών νέων ανθρώπων, οι οποίοι κατάγονται από τη Ρεντίνα και χάθηκαν στους αιθέρες εκπληρώνοντας επάξια το στρατιωτικό τους καθήκον. Ο υποσμηναγός Παρούσης Νικόλαος (04/11/1998 – Mirage 2000 Σκάλα Ωροπού), ο ανθυποσμηναγός Παρούσης Κωνσταντίνος (11/01/1996 – Α-7Η Μυρτώο Πέλαγος) και ο πλοίαρχος (ανθυπασπιστής) Ελευθέριος Ευαγγέλου (11/02/2016 – Agusta Bell 212 Κίναρος) με τόπο καταγωγής την Τ.Κ. Ρεντίνας του Δήμου Σοφάδων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.
> Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων - αεροπλάνο ώρα 10:30 π.μ.
> Αγώνας 12.000 m 
Ώρα εκκίνησης 11:00 π.μ. 
Εκκίνηση Ρεντίνα – Αεροπλάνο από το μνημείο των Πεσόντων 
Τερματισμός Πλατεία της Λουτροπηγής 
> Αγώνας 3.000 m 
Ώρα εκκίνησης 11:00 μ.μ. 
Εκκίνηση 3000 πριν τη Λουτροπηγή 
Τερματισμός Πλατεία της Λουτροπηγής 
> Αγώνας 1500 m 
Ώρα εκκίνησης 11:00 μ.μ. 
Εκκίνηση 1500 πριν τη Λουτροπηγή 
Τερματισμός Πλατεία της Λουτροπηγής 
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας κλήθηκε από τους διοργανωτές να παράσχει επικοινωνιακή κάλυψη της διαδρομής. Για το λόγο αυτό καλούνται τα μέλη του συλλόγου που είναι διαθέσιμα να επικοινωνήσουν μαζί μου μέχρι αύριο 20/8/2016 το μεσημέρι για να γίνει έγκαιρα το σχετικό πλάνο δραστηριοποίησής μας και να ενημερωθούν για την μετακίνησή μας στο σημείο.
.
.
.
.
.
.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, στην είσοδο του ιστορικού χωριού Ρεντίνα του Ν. Καρδίτσας, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των τριών παληκαριών των ενόπλων δυνάμεών μας που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος και κατάγονταν από τη Ρεντίνα. Του Πλοιάρχου (Ανθυπαστιστή) Ελευθερίου Ευαγγέλου, του οποίου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, που έπεσε με ελικόπτερο Agusta Bell 212 στις 11/2/2016 στη νησίδα Κίναρος των Δωδεκανήσων κατά τη διάρκεια άσκησης, του Ανθυποσμηναγού Κωνσταντίνου Παρούση που έπεσε στις 11/01/1996 κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Α-7Η Corsair στη θαλάσσια περιοχή του Πεδίου Βολής Καράβια στο Μυρτώο Πέλαγος και του Υποσμηναγού Νικολάου Παρούση που έπεσε στις 4/11/1998 με αεροσκάφος Mirage 2000 στη Σκάλα Ωρωπού λόγω βλάβης του πηδαλίου, έπειτα από απεγνωσμένες προσπάθειες να το οδηγήσει σε μη κατοικημένη περιοχή.
Στη συνέχεια δόθηκε η εκκίνηση του 1ου Αγώνα Δρόμου Ηρώων των Αιθέρων, με διαδρομή 12 χιλιομέτρων, στη μνήμη των τριών ανωτέρω αξιωματικών με τερματισμό στην πλατεία της Λουτροπηγής.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας κλήθηκε από τους διοργανωτές για την παροχή τηλεπικοινωνιακής κάλυψης της διαδρομής, για την ασφαλή διεξαγωγή του.
Σε συνεργασία με τα μέλη της Ε.Ο.Δ. Καρδίτσας καταφέραμε να ολοκληρωθεί ο αγώνας με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια.
πηγή: www.sz4krd.gr..
 
..

 

 

sigjrr

 

 

Τελετή Έναρξης Εκσυγχρονισμού και Αναβάθμισης ΑΦΝΣ

Τελετή Έναρξης Υλοποίησης Προγράμματος Εκσυγχρονισμού και Αναβάθμισης Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3B του Πολεμικού Ναυτικού.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
   Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 25  Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης υλοποίησης προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα.  
   Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλειος Περγάλιας, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος ε.α. Κοσμάς Βούρης,  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΒ κ. Ζαχαρίας Γκίκας και ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin κ. Ντένης Πλέσσας.
Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
 
Download.. το έγγραφο Γεν. 
 

 

 

sigjrr

 

 

Η πρώτη πτήση / μεταστάθμευση για τα P-3 είναι πλέον γεγονός

   Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η μεταστάθμευση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P3B-Orion από τα πέντε συνολικά, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των εν λόγω αεροσκαφών.
   Τον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται να παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό πρώτο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας.  
   Παράλληλα κινούνται οι διαδικασίες για την επανεργοποίηση της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας που θα επιχειρεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής  συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού “P-3 Orion”, έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη αυτά είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ [την περίοδο 1991-1992], είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία [ΕΑΒ] και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για 7 χρόνια. Τα αεροπλάνα “P-3 Orion” πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009. 
   Το κάθε αεροσκάφος «P -3» μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κλπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως “ελληνικό” αλλά ΝΑΤΟϊκό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Την νατοϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη τα CN -235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με “νατοϊκό καπέλο” και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO. Πως καλύπταμε το κενό της επιτήρησης στο Αιγαίο; Ακριβά. Κυρίως με πλοία τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων και δεν ήταν αποτελεσματικά. Αν δούλευαν τα αεροσκάφη, με ένα απ’ αυτά θα υπήρχε “δορυφορική” εικόνα όλου του Αιγαίου. Με δυο αεροπλάνα καλύπτεις όλο το 24ωρο. Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητο ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καθώς το κόστος ανακατασκευής του δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων. Παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά και μεσομακροπρόθεσμα η ανακατασκευή τους θα επιφέρει μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων. 
   Ποιες λύσεις εξετάστηκαν για την αντικατάσταση των Ρ-3Β, βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με το Ρ-3Β; Εξετάστηκαν οι ακόλουθες επιλογές:
1.Πρόσκτηση νέου Αφους, με επιχειρησιακές δυνατότητες αντίστοιχες του Ρ-3. Πλεονέκτημα: η πρόσκτηση νέου Αφους. Μειονεκτήματα: το πολύ υψηλό κόστος. Οι δυνατότητες του Ρ-3 οι οποίες ανεβάζουν σημαντικά το κόστος εφόσον ενσωματωθούν σε έτερα Αφη αυτής της κατηγορίας, είναι η ανθυποβρυχιακή δυνατότητα, η δυνατότητα βολής όπλων και η δυνατότητα αυτονομίας σε πτήση. Εφόσον επιλέγονταν Αφος αυτής της κατηγορίας, θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός Αφων για το ίδιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών, αλλά και σημαντικό κόστος για την πρόσκτηση των νέων υποδομών/ ανταλλακτικών, της εκπαίδευσης, καθώς και της ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων βολής όπλων και ανθυποβρυχιακού πολέμου (Α/Υ), ήτοι τελικά, συνολικά υψηλότερο κόστος προγράμματος.
2.Πρόσκτηση νέου Αφους, με δυνατότητες χαμηλότερες του Ρ-3. Πλεονέκτημα: η απόκτηση νέου Αφους. Μειονεκτήματα: η απαίτηση πρόσκτησης νέων υποδομών και η αδυναμία κάλυψης βασικών επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ (σημαντικότερες η βολή όπλων, η Α/Υ ικανότητα και η αυξημένη αυτονομία). Εφόσον επιλέγονταν Αφος αυτής της κατηγορίας, θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός Αφων λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών, ενώ δεν θα καλύπτονταν το σύνολο των επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ.
3.Πρόσκτηση P-3C από το USN και στη συνέχεια δομικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός τους. Πλεονεκτήματα: η διατήρηση του τύπου Αφους και των υποδομών / ανταλλακτικών που κατέχονται. Μειονεκτήματα: η εκτέλεση των εργασιών σε βιομηχανίες στις ΗΠΑ, ήτοι πολύ μικρή ή μηδενική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας και πρόσκτηση Αφων που δομικά είναι πολύ πιο επιβαρημένα από τα Ρ-3Β του ΠΝ. Επισημαίνεται, ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων η αμερικανική πλευρά επέμενε σε αυτή τη λύση για εμφανείς λόγους, καθότι δεν την υποχρεώνει να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, και η ελληνική πλευρά παραμένει σε μεγαλύτερο βαθμό εξηρτημένη για την μελλοντική υποστήριξη των Αφων. Τα γεγονότα που ανέστρεψαν την εν λόγω αρχική άποψη της αμερικανικής πλευράς, είναι η επιτόπου επιθεώρηση των Αφων από τεχνικό κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας, που έλαβε χώρα μετά την κοινοποίηση της επιστολής της αμερικανικής πλευράς με τις αρχικές επιφυλάξεις για την επιλογή των ελληνικών Ρ-3Β (Μάιος 2013). Η εν λόγω επιθεώρηση κατέδειξε την καλύτερη κατάστασή τους συγκριτικά με τα παροπλισμένα αμερικανικά Ρ-3C, αλλά και η επιθυμία της ελληνικής πλευράς για μέγιστη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που εξασφαλίζονταν μόνο με την επιλογή της λύσης Ρ-3Β. Η πολύ καλή κατάσταση των Ρ3Β επιβεβαιώθηκε και από την επιτόπου επιθεώρηση του τεχνικού κλιμακίου του USN που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2014. Επίσης όπως έχει διευκρινίσει το USN τα πρώτα διαθέσιμα P3C θα είναι χωρίς επιχειρησιακή σουίτα και δομικά καταπονημένα καθώς θα προέρχονται από εκπαιδευτικές μοίρες.
4.Πρόσκτηση Αφων Ρ-3 από έτερους χρήστες που τυχόν τα αποσύρουν. Ομοίως με ανωτέρω συνυπολογίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η μεταπώληση των ΑΦΝΣ. 
   Γιατί το ΑΦΝΣ είναι επιχειρησιακά απαραίτητο για το ΠΝ
1.Στα πλαίσια των Ναυτικών Επιχειρήσεων, οι Ν. Δυνάμεις υποστηρίζονται από «Ναυτικά Ιπτάμενα Μέσα» ( Maritime Air Assets ) – Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ), Ελικόπτερα (Ε/Π) και UAVs – τα οποία εξοπλισμένα με τις κατάλληλες συσκευές/ όπλα δρουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Τα μέσα αυτά επιτρέπουν την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε μικρό χρόνο με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση αριθμού μονάδων επιφανείας και του εμπλεκόμενου προσωπικού των καθώς και ωρών λειτουργίας των υφισταμένων μονάδων, τόσο σε εθνικό. όσο και συμμαχικό επίπεδο. Παράλληλα σε περιόδους κρίσεως, εξασφαλίζεται η διακριτική επιτήρηση και η διατήρηση της εικόνας των επιχειρήσεων.
2.Στο πλαίσιο της μελέτης Δομής Δυνάμεων του ΠΝ, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 2013, για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ σε ΑΦΝΣ υπολογίστηκε με βάση τον ΝΑΤΟϊκό αλγόριθμο CAL- Capability Assignment Logic, για την από αέρος επιτήρηση τριών περιοχών ενδιαφέροντος ήτοι Ιόνιο Πέλαγος, Αιγαίο Πέλαγος και Θαλάσσιο χώρο μεταξύ ν. Κρήτης και ν. Κύπρου, καθώς και για την παροχή μακράς ανθυποβρυχιακής προστασίας μίας δύναμης μεταφοράς ενισχύσεων, απαιτούνται 8 αεροσκάφη τύπου Ρ-3 ή 12 Αφη με υποδεέστερα πτητικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Το ΑΝΣ ωστόσο αποφάσισε την απομείωση του αριθμού των ΑΦΝΣ σε 5 για συγκράτηση του κόστους πρόσκτησης. Δεδομένου ότι τα επιχειρησιακά έργα δεν μειώνονται, συνάγεται ότι τα εν λόγω ΑΦΝΣ θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιχειρησιακές δυνατότητες και πτητικά χαρακτηριστικά προκειμένου όπως ανταποκριθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. 
   Το ΑΦΝΣ είναι υψηλή προτεραιότητα; Γιατί υλοποιείται πρώτο;
Το ΑΦΝΣ είναι ταξινομημένο στα υψηλής προτεραιότητας εξοπλιστικά προγράμματα, τόσο εντός ΠΝ με απόφαση ΑΝΣ υπ’ αριθμόν 33/9ης /27-2-2013, όσο και διακλαδικά με απόφαση ΣΑΓΕ υπ’ αριθμόν 3/34ης /24-12-13. Το σύνολο των προγραμμάτων υψηλής προτεραιότητας, έχει προγραμματιστεί στη βάση της δυνατότητας για υλοποίηση με τις προγραμματισμένες πιστώσεις εξοπλισμών των Ε.Δ. Το πρόγραμμα του Ρ-3Β υλοποιείται πρώτο, γιατί ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο, και η υλοποίησή του ως ανωτέρω δεν στερεί την δυνατότητα υλοποίησης και των έτερων προγραμμάτων υψηλής προτεραιότητας εξοπλισμού των Ε.Δ., με την προϋπόθεση ότι τελικώς θα διατεθούν οι προγραμματισμένες στο πλαίσιο του κρατικού Π/Υ εξοπλιστικές δαπάνες. 
   Γιατί το ΠΝ επανήλθε στην λύση των Ρ-3Β;
Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, μετά από ενημερώσεις από κατασκευαστές και το USN που διήρκεσαν επί μακρόν (5 έτη, ήτοι 2009-2013), το ΠΝ προέκρινε ως προσφορότερη επιλογή, την υλοποίηση προγράμματος ΑΦΝΣ με δομικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό των Αφων Ρ-3Β που διαθέτει, καθότι: α. Διατηρεί το τύπο Αφους, ήτοι τις υποδομές, την εκπαίδευση τις εγχώριες επισκευαστικές δυνατότητες και τα ανταλλακτικά (συνολικής αξίας πλέον των 60 εκ. €) σε χρήση, χωρίς να απαιτείται νέο κόστος πρόσκτησης αυτών. β. Επιλέγει τον τύπο Αφους (Ρ-3), με τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες έναντι των βασικών ανταγωνιστικών επιλογών. Επιπρόσθετα επιλέγει τα λιγότερο καταπονημένα Αφη αυτού του τύπου από τα διαθέσιμα στην διεθνή αγορά για εκσυγχρονισμό και επιχειρησιακή αναβάθμιση, ήτοι τα ελληνικά Ρ-3Β. Αυτό στοιχειοθετείται τόσο από τον αριθμό ΩΠ των υποψήφιων Αφων τ. Ρ-3, όσο και από τα προφίλ αποστολών που εκτέλεσαν. γ. Η λύση αυτή, περιέχει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Συνακόλουθα, επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια της ελληνικής πλευράς τόσο σε επισκευαστικά θέματα όσο και σε θέματα ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων μελλοντικά.
   Το χρονικό διάστημα των 7 ετών είναι ασύνηθες για πρόγραμμα ΑΦΝΣ;
Η διάρκεια του ελληνικού προγράμματος των Ρ-3Β, είναι τυπική διεθνώς για προγράμματα αυτής της κατηγορίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ανάλογης διάρκειας προγράμματα ΑΦΝΣ τύπου Ρ-3 των Ταϊβάν, Καναδά και Νορβηγίας. Η προκριθείσα λύση του προγράμματος των Ρ-3Β, εξασφαλίζει στο μέτρο του εφικτού την επιχειρησιακή παρουσία του ΠΝ με ΑΦΝΣ στην περιοχή ενδιαφέροντος για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του προγράμματος και πως; Στο πρόγραμμα προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός Αφους «ενδιάμεσης λύσης» για πλέον των 2000 ΩΠ, προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις, όπως η αεροπορική επιχειρησιακή παρουσία του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό (εκτίμηση Β εξάμηνο 2016) και η επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση του προσωπικού του ΠΝ, πριν τη παραλαβή των πλήρως εκσυγχρονισμένων Αεροσκαφών.
   Η προκριθείσα λύση είναι απευθείας ανάθεση, ή διακρατική συμφωνία;
Διαφορές των δύο επιλογών Η προκριθείσα λύση, είναι διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, μέσω των διαδικασιών FMS. Η υλοποίηση του προγράμματος θα εκτελεσθεί από τον κατασκευαστή των Αφων (Original Equipment Manufacturer and Design Authority-ΟΕΜ) προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια όσον αφορά τα παραδοτέα αντικείμενα, τόσο τεχνικά όσο και χρονικά και από πλευράς Π/Υ. Η τελική ευθύνη παράδοσης των αεροσκαφών από το κράτος των ΗΠΑ (USN), εγγυάται στον μέγιστο δυνατό βαθμό την υλοποιησιμότητα και την επιτυχή έκβαση του προγράμματος. Απευθείας ανάθεση θα αποτελούσε η επιλογή σύναψης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΕΜ των Αφων.
   Στην περίπτωση αυτή, θα απουσίαζαν τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα των εξασφαλίσεων που προσφέρει η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω FMS ως κάτωθι: Διασφάλιση μη υπέρβασης προϋπολογισθέντος κόστους προγράμματος (NTE Prices) καθώς αξιοποιείται το ιστορικό αρχείο τιμών που διαθέτει το USN από αντίστοιχα προγράμματα με έτερους διεθνείς πελάτες του. Μεγάλη εμπειρία επιτυχούς υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων Εκμετάλλευση των υποδομών του USN (προσωπικό, εργαστήρια) για την εκτέλεση δοκιμών / ελέγχων της ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής σουίτας. Η μόνη διαδικασία μέσω της οποίας δύναται να πιστοποιηθεί η ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Διατήρηση των ποιοτικών προτύπων της πλατφόρμας που τηρούσε στο παρελθόν η Μοίρα.
   Το P-3B Orion διαθέτει:
1.Την μεγαλύτερη εμβέλεια, αυτονομία (14 ώρες). 
2.Την μεγαλύτερη χωρητικότητα και δυνατότητα μεταφοράς όλων των σύγχρονων αισθητήρων και συστημάτων Ναυτικής επιτήρησης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, προσβολής στόχων επιφανείας, ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) και SAR. 
3.Μοναδική δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου και στους δέκα σταθμούς των πτερύγων του. 
4.Ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αυξάνει την επιβιωσιμότητα του σε περιβάλλον αεροπορικών απειλών όπως αυτό του Αιγαίου. 
   Οι αποστολές ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε:
1.Εμβέλεια
2.Αυτονομία
3.Επιχειρήσεις σε χαμηλό ύψος
   Το P-3B Orion:
1.Βέλτιστο για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Αδριατική. 
2.Ευέλικτο και μεγάλη αυτονομία. 
Συνεπώς, παρέχει πλήρη κάλυψη όλων των αποστολών. Το P-3B Orion θα έχει συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι και το 2040 αφού δεκάδες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών μελών που αναγνωρίζουν την υψηλή αξία του αεροσκάφους. Τον Οκτώβριο του 2015 δόθηκε η προκαταβολή του ελληνικού δημοσίου. 
   Το πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης περιλαμβάνει:
1.Νέες πτέρυγες και οριζόντιο ουραίο. 
2.Αντικατάσταση δομικών υλικών για 15.000 + ώρες επέκταση ορίου ζωής. 
3.Σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης με κατακόρυφη αύξηση των διαθεσιμοτήτων. 
   Η διακρατική συμφωνία:
1.Λειτουργεί ως πρόσθετη ομπρέλα διαφάνειας. 
2.Έγκαιρη και ολοκληρωμένη παράδοση των αεροσκαφών σε 18 μήνες από τη στιγμή που ξεκινήσουν οι εργασίες. 
3.Χαμηλό ρίσκο. 
4.Μοναδική τεχνογνωσία. 
5.Εξαιρετική εν συνεχεία υποστήριξη. 
6.Εγγύηση για το δίκαιο και λογικό των τιμών. 
Πηγή: defencenews.gr
 

 

 

sigjrr

 

 

Εξόδιος Ακολουθία για τους 3 Αξιωματικούς του ελικοπτέρου.

elikoptero penthos1
 
Εξόδιος Ακολουθία του Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ, του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ΠΝ και του Ανθυπασπιστή Ελευθέριου Ευαγγέλου.
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι η εξόδιος ακολουθία ..
     του Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ θα τελεστεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μεταμόρφωση Αττικής,
     του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ΠΝ θα τελεστεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στις 13:00 στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άρια Ναυπλίου, και
     του Ανθυπασπιστή Ευάγγελου Ελευθερίου θα τελεστεί την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:00, στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ίλιον.
     Οι ανωτέρω έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 στη ν. Κίναρο.
elikoptero penthos
Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ