Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στο 107ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL).

( …….… το συνέδριο του 2016 προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στην Αθήνα ………. )

 

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου μίλησε στις 12 Απριλίου 2013 στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και σε αυτό παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του EUROMIL κ. Emmanuel Jacobs και Flemming Vinther, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, Βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και άλλοι.

Ο Υπουργός στην ομιλία του εξήρε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον EUROMIL, λέγοντας ότι με συλλογική εργασία και συνεργασία κατάφερε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους στρατιωτικούς συνδέσμους στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολούθως ο Υπουργός μίλησε για τα θεμελιώδη βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να αποφέρει πρακτικά και απτά αποτελέσματα.

Ο Υπουργός είπε ότι πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των οικονομικών περιορισμών. Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις είχαν οδυνηρό αντίκτυπο στους πολίτες του νησιού. «Κατά συνέπεια, η απογοήτευση και η πικρία των Κυπρίων, από τη στάση και τη συμπεριφορά των εταίρων μας στην ΕΕ, είναι δικαιολογημένη. Δυστυχώς, η Κύπρος είναι στη δύσκολη θέση να ζητά οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά παρ 'όλα αυτά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την Ένωση», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους δεν εξαιρούνται από τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας, ενώ ο κίνδυνος της υπονόμευσης της ασφάλειας είναι προφανής. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα που θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, είπε. Οι αλλαγές στις εξελίξεις έχουν δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να εργαστεί χέρι-χέρι με τους εταίρους της στη διαχείριση των προκλήσεων. Υπάρχει ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να συνεργαστούμε και να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, συμπλήρωσε.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε επίσης και στην πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». «Είναι πεποίθησή μας ότι με το να ενταχθεί αυτό το πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα έθνη του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και από τους δύο οργανισμούς», είπε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπληρώνει 53 χρόνια ζωής. Για 39 χρόνια τώρα, ανέφερε, τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής το 1974 προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πιστή στη δέσμευση της για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα και τα πλεονεκτήματα από την ένταξη στην ΕΕ

. Μιλώντας για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είπε ότι παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, καθώς και για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Υπουργός ακολούθως υπογράμμισε ότι η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών μας και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια και η ευημερία μιας χώρας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία και την ετοιμότητα τους να υπερασπιστούν την ασφάλεια του έθνους στις οιεσδήποτε αναδυόμενες απειλές.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε ακολούθως για τους τρεις Στρατιωτικούς Συνδέσμους που υπάρχουν στην Κύπρο (Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, Σύνδεσμο Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού και Σύνδεσμο Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού) και υπογράμμισε τη στήριξη του Υπουργείου προς αυτούς, εντός πάντοτε του θεσμικού πλαισίου, με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν αποτελεσματικό διάλογο που μπορεί να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για το τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου όσο και για το στρατιωτικό προσωπικό της.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, έτσι ώστε να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι οι αλληλεπιδράσεις μέσω της συμβολής του EUROMIL, έχουν δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Κλείνοντας ο Υπουργός τόνισε ότι στηριζόμαστε στις ένοπλες δυνάμεις μας οι οποίες αναμφισβήτητα, έχουν ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με σύνεση και πειθαρχία. «Πιστεύω ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δεύτερης - κατηγορίας πολίτες, αλλά αντ' αυτού, αξίζουν το καλύτερο, και αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας και τις συλλογικές δράσεις» προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικοί σύνδεσμοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

...................

Με αφορμή την παραπάνω ομιλία του κυρίου Υπουργού Αμύνης της Κύπρου, η ΕΤΑΛ δια του προέδρου της κ. Στέργιου Σμυρλή προτείνει την συνεργασία όλων των Ενώσεων, ανεξάρτητα αν μετέχουν ή όχι στην EUROMIL, ώστε η Ελλάς να παρουσιάζεται με μία φωνή, ενωμένη και δυνατή, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.

Παράλληλα μας δίδεται η ευκαιρία να προβάλλομε έμμεσα τα Εθνικά μας θέματα, και να στηλιτεύουμε θέματα τρομοκρατίας τύπου UCK (Φυλακές Τρικάλων;) και συμπεριφορές Black Waters (Μισθοφόρων), που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και την Δημοκρατία των Χωρών της Ευρώπης.

 

Παρέστησαν εκπρόσωποι εκ των 43 οργανώσεων μελών του  EUROMIL  από 28 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα μας εκπροσωπήθη από την  ΕΤΑΛ  μέλος του EUROMIL  από το 2004  με τον  Επίτιμο Πρόεδρο ΣΑΣ, Σμχο ε.α. Πάνο Μέρτικα.

 

 

Το κείμενο στα Ελληνικά                     Το κείμενο στα Αγγλικά