Έμπλεξαν τις "ρήτρες βιωσιμότητας και αξιόμαχου" πάγωσε το εφάπαξ! Λάθος δρόμος και στο μισθολόγιο

“Μπλέξανε τις ρήτρες” και η καταβολή εφάπαξ στους στρατιωτικούς έχει παγώσει για τα καλά, με άγνωστη ημερομηνία “απόψυξης”. Την ίδια ώρα τα “κόλπα” για να παρουσιαστεί ένα μισθολόγιο που θα δίνει την εντύπωση ότι προσεγγίζει την απόφαση του ΣτΕ συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το Onalert και τα δύο θέματα είναι στον αέρα.

Πως έχει η κατάσταση;

ΕΦΑΠΑΞ:

Τελευταία καταβολή εφάπαξ και μάλιστα με …επιφύλαξη επιστροφής ποσού ,δόθηκε τον Ιούλιο. Έκτοτε όλοι αναμένουν να καθοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού. Μάταια!

Η θύελλα που ξέσπασε με την αποκάλυψη του Onalert για όσα απίθανα προέβλεπε το άρθρο 221 του νομοσχεδίου Βρούτση, ανάγκασε την κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα . Ο …μαθηματικός τύπος υπολογισμού που είχε έρθει από το εξωτερικό δεν μπορούσε να έχει καμία απολύτως εφαρμογή στους στρατιωτικούς. Η “ρήτρα βιωσιμότητας” των ταμείων οδηγούσε σε “τσεκούρωμα” εφάπαξ σε ποσοστό 90% για τον ΣΞ, 70% για την ΠΑ και 50% για το ΠΝ.

Μετά τον θόρυβο και την αναστάτωση η κυβέρνηση εφηύρε την “ρήτρα αξιόμαχου” που θα ήταν αντιστάθμισμα της “ρήτρας βιωσιμότητας”!

Το θέμα είναι όχι τυχαία …περίπλοκο και πρέπει να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση Αβραμόπουλου-Βρούτση για να διαπιστώσουμε πως και τι διασφαλίζεται για τις περικοπές του εφάπαξ στρατιωτικών. Θα είναι 1 ως 1.5% ετησίως και σε βάθος 20ετίας όπως θέλουν να πιστεύουν στο ΥΠΕΘΑ ή θα προκύψει κάτι πολύ χειρότερο από την …σύγκρουση ρητρών;

Σίγουρα πάντως τα όσα έχουν ψηφιστεί προβλέπουν πολλά αρνητικά για τους στρατιωτικούς και το εφάπαξ τους.

Ενδεικτικά:

•Δεν αναγνωρίζονται πλέον για τους στρατιωτικούς τα τέσσερα χρόνια φοίτησης τους στις Σχολές τους . Χρόνια πληρωμένα.

•Εφάπαξ λένε οι ρυθμίσεις δίδεται υποχρεωτικά με συνταξιοδοτική πράξη. Τι θα γίνει σε περιπτώσεις που ένας στρατιωτικός φύγει νωρίτερα από τα 25 ή 35 χρόνια; Ή ακόμη χειρότερα αν υπάρξει θάνατος στρατιωτικού; Πότε θα εισπράξει ο ίδιος ή η οικογένειά του όσα δικαιούται ως εφάπαξ;

•Δεν γίνεται πλέον κανένας υπολογισμός σ΄ όσους ξεπερνούν τα 35 χρόνια υπηρεσίας.

Για όλα αυτά η καταβολή εφάπαξ έχει παγώσει .

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:

Η επεξεργασία του νέου μισθολογίου έχει ολοκληρωθεί αλλά τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Θα ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων; Όχι είναι η απάντηση . Θα πρόκειται πάλι για ένα ειδικό μισθολόγιο στο οποίο θα έχουν κοπεί οι μισθολογικές προαγωγές. Θα υπάρχουν βαθμολογικά κλιμάκια, δεν θα υπάρχει επίδομα παραμεθορίου και γενικώς επιδόματα ,εκτός ίσως από ένα επίδομα “θέσης ευθύνης”. Και βέβαια δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη για υπερωρίες ,κάτι που έχουν και θα έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Συνεπώς πάμε σ΄ ένα ακόμη άδικο για τους στρατιωτικούς “διακανονισμό”.

Και είναι βέβαιο ότι το νέο μισθολόγιο που θα παρουσιαστεί σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει τα όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή: Onalert.gr