Η δίωξη κατά μελών της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) με εγκληματική δράση, κρίθηκε θετικό γεγονός από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους του μορφώματος αυτού προβληματίστηκαν και ίσως αφυπνίσθηκαν μετανοιωμένοι για την επιλογή στην οργή τους επάνω, άλλοι κοντοστάθηκαν κλεισμένοι στο καβούκι τους περιμένοντας τη συνέχεια και άλλοι παραμένουν αμετάπειστοι κραυγάζοντας έξαλλοι και με ρεβανσιστική διάθεση. Τους  συμπατριώτες μας των δυο τελευταίων κατηγοριών, όντας προφανώς ποτισμένοι από το δηλητήριο του εθνικοσοσιαλισμού - ναζισμού – φασισμού, δεν τους ακούμπησε το αιματοκύλισμα φουκαράδων μεταναστών, ούτε Ελλήνων αγωνιστών συνδικαλιστών ενός ευρύτερου πολιτικού χώρου. Στο χώρο των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) λέγεται ότι η ΧΑ έχει πολλούς ψηφοφόρους με εκλογικό ποσοστό δυσανάλογο από το γενικό μέσο όρο της, ενώ η σύνδεση μεταξύ ΧΑ και κυρίως τα ΣΑ εμφανίζεται όλο και πιο βαθιά. Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) επιχειρείται στη συνέχεια.

Κατά κανόνα οι στρατιωτικοί διέπονται από πατριωτισμό και επαγγελματισμό, ενώ ο μορφωτικός δείκτης τους είναι πολύ υψηλός. Οι απόστρατοι έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έζησαν μέσα στις τάξεις τους, αποκομίζοντας σε γενικές γραμμές θετικές  και χρήσιμες εμπειρίες. Ο λαός περιβάλλει τις ΕΔ με εμπιστοσύνη που όμως δεν πρέπει να δοκιμάζεται. Και δεν δοκιμάζεται όσο επιτελούν την αποστολή τους που είναι η άμυνά της χώρας, καθώς και για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση καταστροφών από θεομηνίες! Επισημαίνουμε πως την μεταδικτατορική κυρίως περίοδο αλλά μέχρι και τελευταία οι ΕΔ έχουν απαξιωθεί από τους κυβερνώντες,  ενώ τα στελέχη τους όπως και ο υπόλοιπος λαός έχουν απαυδήσει, από τα σε βάρος τους εξοντωτικά μέτρα.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο των στελεχών καλύπτεται από προοδευτικό περιεχόμενο μέχρι εθνικιστικό και ακόμα πιο πέρα. Όταν όμως τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, τη κατάντησαν στο σημερινό σημείο, τότε ειδικά και ο χώρος των στρατιωτικών (όπως βεβαίως και ο χώρος των Σωμάτων Ασφαλείας) δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Πολύ περισσότερο που από κάποιους κύκλους καλλιεργήθηκε μεταξύ των συναδέλφων ότι ο χώρος κτυπήθηκε οικονομικά πιο σκληρά απ’ όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, σαν να επιδίωκαν οι κυβερνώντες να «εκδικηθούν» τους στρατιωτικούς! Δεν λέει κανείς ότι οι συνάδελφοι υπέστησαν λίγα, αλλά τι να πουν χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα, ή και χωρίς ασφάλεια; Με βάση όλα τα πιο πάνω μπορεί να εξηγηθεί κατά ένα μέρος γιατί κάποιοι από τους ψηφοφόρους στρατιωτικούς που στήριξαν τις κυβερνητικές παρατάξεις, οικτρά εξαπατημένοι,  στράφηκαν προς το κόμμα που έχει στρατιωτική οργάνωση και κραύγαζε έξαλλα για «καθαρά χέρια, εθνικισμό, πατρίδα, σημαία, εκδίκηση τύπου Γουδή κλπ»!

 Έτσι ερμηνεύεται η όποια επιτυχία της ΧΑ στο συγκεκριμένο χώρο. Ο άκρατος λαϊκισμός με όσα λαχταράει να ακούσει ο κόσμος, ο υπερπατριωτισμός, ο υπερεθνικισμός, συνθήματα όπως η τιμωρία των ενόχων... ετοιμάζουν το έδαφος μέσω της ψήφου προς τη Χρυσή Αυγή για τον εθνικοσοσιαλισμό, το φασισμό, το ναζισμό.

Όπως και να έχει το θέμα της ΧΑ με τις Ένοπλες Δυνάμεις τα πράγματα δεν είναι απλά, ούτε επιλύουν το όποιο πρόβλημα οι ΕΔΕ «αστραπή». Οπωσδήποτε πρέπει να αποφευχθεί μια νέα απαξίωση του στρατεύματος, ως δήθεν καταληφθέντος υπό της ΧΑ  συλλήβδην. Πολύ χειρότερη είναι όμως η τακτική του  κουκουλώματος ή της υποβάθμισης της κάποιας έκτασης  χρυσαυγήτικης επιρροής ή πολύ περισσότερο πιθανής σύνδεσης της ΧΑ με τις ΕΔ. Τα περιστατικά που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εντοπίστηκαν / καταγγέλθηκαν στρατιωτικοί με σχέση με την ΧΑ δεν είναι αμελητέα! Οι ΕΔ, τα ΣΑ και η ΕΥΠ έχουν πολιτικούς προϊστάμενους και αυτοί έχουν τη κύρια ευθύνη.

Διάφορα μέχρι σήμερα γεγονότα συνθέτουν μια αρκετά εύγλωττη εικόνα, όχι αναγκαστικά σε στενή σχέση με την ΧΑ. Ενδεικτικά: Η εμφανής συνεργασία κατασταλτικών μηχανισμών σε κάποιες περιπτώσεις με ύποπτα άτομα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων. Τα χουντοτράγουδα στη Σχολή Ευελπίδων κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Τα ρατσιστικά, υπερεθνικιστικά κηρύγματα, συνθήματα και εμβατήρια σε στρατόπεδα και παρελάσεις. Η υπεράσπιση από επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, όσων από τους παρελαύνοντες παρεκτράπηκαν και έφτασαν στη δικαιοσύνη, δείχνει πως το πρόβλημα είχε ακουμπήσει την οροφή των ΕΔ. Η ανάθεση επίσης στο ίδιο πρόσωπο καθηκόντων υπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου, δείχνει επίσης πολλά.

Αλλά και η αναγόρευσή του ΛΑΟΣ σε κυβερνητικό εταίρο στην αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου μάλλον δεν είναι άσχετη. Με αυτή του την επιλογή το πολιτικό σύστημα που ελέγχει τη χώρα, ουσιαστικά καθαγίασε απόψεις που παρείχαν στο συγκεκριμένο κόμμα την ευχέρεια παλαιότερα να καλέσει σε συστράτευση τη ΧΑ και να φιλοξενήσει μέλη της σε ψηφοδέλτιά του. Και για να έρθουμε στο σήμερα, οι γέφυρες προς τη ΧΑ από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λίγο πριν αρχίσουν οι διώξεις, είναι χαρακτηριστικές και βάζουν σε πολλές σκέψεις.

Επομένως τα πράγματα δεν έφτασαν τυχαία μέχρι εδώ. Υπάρχουν ευθύνες σε όσους ανέχθηκαν, συντήρησαν, ή και καλλιέργησαν το συγκεκριμένο κλίμα. Ούτε προφανώς το πρόβλημα είναι μόνο η ΧΑ με την μορφή της εγκληματικής συμμορίας που αποκαλύπτεται  ξαφνικά σήμερα. Πρόβλημα είναι το σύστημα που την εξέθρεψε και επέτρεψε στο δηλητήριο του ναζισμού και φασισμού να εξαπλωθεί!

                       

Συνάδελφοι απόστρατοι των ΕΔ & των ΣΑ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη κυβέρνηση:

·         να μετατρέψει τις συλλήψεις μελών της ΧΑ σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την μέχρι σήμερα πολιτική της, ή να τις χρησιμοποιήσει ως στάχτη στα μάτια για διευκόλυνση εφαρμογής  όσων μέτρων προωθεί σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα.

·         διακινώντας επικίνδυνα ιδεολογήματα για «τα δυο άκρα» να δυσφημίζει τους αγώνες μας, και τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζομένων για μια αξιοπρεπή ζωή, ταυτίζοντας τους με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

15/10/2013

Γιάννης Ντουνιαδάκης Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

Download