www.xifias-pn.gr

Στάλθηκε: 11:01 μ.μ. Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011
Θεμα: Στο απόσπασμα και οι συντάξεις των στρατιωτικών?
 

Date: Wed, 1 Jun 2011 03:18:16 -0700 .To: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Subject: [ΓΚΟΛΑΝΤΙΕΣ] Στο απόσπασμα και οι συντάξεις των στρατιωτικών?

. ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΚΙ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ.
. Προ των πυλών: πλαφόν στις συντάξεις, μείωση του εφάπαξ στις αιτήσεις που εκκρεμούν, εισφορά «τύπου ΛΑΦΚΑ»

Σοκ και δέος προκαλεί και στους στρατιωτικούς η νέα δέσμη μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Πλαφόν στις... συντάξεις, δραστική μείωση του εφάπαξ στις αιτήσεις που εκκρεμούν, επιβολή εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι προστίθενται στο ήδη «πετσοκομμένο» εισόδημα των απόστρατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «καταιγίδα» των νέων μέτρων εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί άμεσα. Ορισμένα το αργότερο στις αρχές του 2012, κάποια άλλα, ωστόσο, ίσως να έχουν και αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα,
εξετάζεται το ενδεχόμενο ο περιορισμός στο εφάπαξ να τεθεί ακόμη και για τις αιτήσεις των στρατιωτικών που πρόσφατα αποστρατεύτηκαν και δεν έχουν προλάβει να το πάρουν. Το κατά πόσο θα μειωθεί εξαρτάται από το ύψος του. Υπάρχει πάντως η πιθανότητα αφαίμαξης έως και 50%. Να σημειωθεί πως ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει απαγορευτεί η χορήγηση προκαταβολικά μέρους του εφάπαξ που δίδονταν στα εν ενεργεία στελέχη με τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας.

Άμεση εφαρμογή

Το πλαφόν στο ύψος των συντάξεων είναι κάτι που μελετά η κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι δεδομένο. Εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι η αύξηση της εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ», η οποία επιβαρύνει και τους στρατιωτικούς. Η εφαρμογή της θα είναι άμεση, ίσως και από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, και θα αφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ μικτά (η εισφορά αναμένεται να αυξηθεί για τα ανώτατα κλιμάκια από 10% τουλάχιστον σε 14%). Η εισφορά αυτή θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ το μήνα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος από τις αρχές του 2011.

Να σημειωθεί ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν απωλέσει ήδη ένα σημαντικό ποσοστό της επικουρικής σύνταξης, ύψους 25% για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, 8% για το Ταμείο Ναυτικού και 6% για το Ταμείο Αεροπορίας, με παράλληλη μείωση των ΕΚΟΕΜ. Τα ποσά που λάμβαναν μέχρι πρότινος καταβάλλονταν βάσει των εισφορών που είχαν καταβάλει στην ενεργή υπηρεσία τους. Για την τραγική οικονομική κατάσταση (έως και κατάρρευση) των Μετοχικών Ταμείων την ευθύνη φέρουν πρωτίστως και κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που διόριζαν και τις ηγεσίες των Ταμείων, και όχι οι δικαιούχοι.

Φαίνεται όμως ότι οι μερισματούχοι σήμερα και σε μεγαλύτερο βαθμό οι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το... μάρμαρο. Ήδη, η εισφορά υπέρ των Μετοχικών Ταμείων αυξήθηκε και ουδείς εκ των ένστολων και ειδικά των νέων γενιών γνωρίζει αν θα έχει ανταποδοτικό όφελος μελλοντικά.
«Η κυβέρνηση οδεύει προς ενοποίηση των τριών ταμείων σε ένα και μεθοδεύει μεταφορά του Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο υπουργείο Εργασίας με οικειοποίηση της περιουσίας των Μετοχικών Ταμείων έχοντας σκοπό να προστεθεί στον πίνακα των υπό εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και συγχώνευση του μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ σε ένα επικουρικό βοήθημα σε ύψος ελεημοσύνης», δηλώνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων Εμμανουήλ Σαρτζετάκης.

«Ντροπή τους...»

«Κάθε τρίμηνο και νέα μέτρα. Προ ημερών μας ενημέρωσαν για περικοπή 16% στο μέρισμα και το ΕΚΟΕΜ. Τώρα η κυβέρνηση προωθεί μέτρα μείωσης του εισοδήματος μας κατά 35% μόλις σε ένα χρόνο. Τέτοια λεηλασία και απαξίωση δεν την είχα φανταστεί ποτέ», τονίζει ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία Κώστας Τζαβέλας. Ιπτάμενος ο ίδιος, αναφέρθηκε και στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας που κάποιοι σκόπιμα χρησιμοποιούν για να υπονομεύσουν συνολικά το ρόλο και το έργο των στρατιωτικών. «Ειδικότητες όπως οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές, οι υποβρύχιοι καταστροφείς έχουμε διπλά χρόνια εργασίας. Τα δικά μου, στο εκκαθαριστικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι 68 εργάσιμα χρόνια. Τώρα, η σύνταξη μου, με δύο παιδιά σε σπουδές και στεγαστικό δάνειο, θεωρείται μεγάλη. Στη λογική των αριθμών δεν συνυπολογίζονται οι διπλές κρατήσεις, οι κίνδυνοι ζωής και οι θυσίες μακριά από την οικογένεια. Ντροπή τους», καταλήγει ο κ. Τζαβέλας.

Θολό τοπίο για το νέο μισθολόγιο

ΚΑΙ ΕΝΩ η κυβέρνηση αποφάσισε νέα επώδυνα μέτρα για τους απόμαχους των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο. Θα ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή θα παραμείνουν στο σημερινό καθεστώς; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί έντονα τα εν ενεργεία στελέχη αλλά και τους απόστρατους αξιωματικούς, καθώς κάθε σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους μείωσης των μισθών και ακολούθως των συντάξεων. Αποτελεί δεδομένο πως στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι η συρρίκνωση των μισθών με κατάργηση και επιδομάτων. Από την άλλη, διατήρηση των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, όπως των στρατιωτικών ή των δικαστικών, με τη σημερινή μορφή είναι αδύνατο να υπάρξει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή.

Το ΝΙΜΤΣ

Η δε ένταξη του ΝΙΜΤΣ στα υπό εξέταση νοσοκομεία για συγχώνευση θα σημάνει αφαίρεση από τους αποστράτους του Στρατού και της Αεροπορίας της δυνατότητας νοσηλείας χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Αντίστοιχα τα μεγάλα χρέη του Ναυτικού Νοσοκομείου θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του.
Παρ' όλα αυτά, οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να υποβάλλονται σε επιπρόσθετες κρατήσεις υπέρ των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ έχουν υποστεί και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους.

(E.T.Κ. 29/05/2011 - ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)

-- Ανάρτηση Από τον/την kaiafas στο ΓΚΟΛΑΝΤΙΕΣ τη 6/01/2011 01:17:00 μμ

Download