ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Κοντού Βασιλείου (τ. Στρατιωτικού Δικαστή) και συνεργατών
Στουρνάρη 28, Αθήνα, T.K. 10433, Τηλ.210 - 5241507, Fax: 210-5228151,
Κιν. 6945392850, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Προς τους στρατιωτικούς ε.α. 
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) που παρακρατείται στις συντάξεις από 1.8.2010.
 
   1. Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη επί αγωγής συνταξιούχου του Δημοσίου, τέως δικαστικού λειτουργού, κρίθηκε αντισυνταγματική η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ), η οποία επιβλήθηκε βάσει του ν. 3865/2010 από 1.8.2010 στις συντάξεις του Δημοσίου από τα 1.400,01 ευρώ και άνω (σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο). Αντίστοιχη πιλοτική δίκη για στρατιωτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου έλαβε χώρα κατά τη δικάσιμο της 5.1.2015, επί της οποίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η κρίση θα είναι όμοια με αυτήν της προεκτεθείσας απόφασης. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι πιλοτικές δίκες διεξήχθησαν και για τις λοιπές μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις του Δημοσίου, επί των οποίων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις.  
   2. Με  βάση όσα έγιναν δεκτά με την ως άνω απόφαση έχουμε τη γνώμη ότι: 
      α. Όσοι έχουν ασκήσει αγωγή έως την 7.2.2017 ενώπιον του ΙΙ ή ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά. Για όσους άσκησαν αγωγή με το Γραφείο μας τον Ιούνιο του 2015, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση εντός των επομένων ημερών για την άσκηση συμπληρωματικής αγωγής, η οποία θα εκδικασθεί μαζί με την αρχική, για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2015 έως την κατάθεση της αγωγής.
      β. Όσοι έχουν ασκήσει ένσταση έως την 7.2.2017 ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται επίσης αναδρομικά και μπορούν να ασκήσουν αγωγή. Το Γραφείο μας θα ασκήσει αγωγές ομαδικά, μετά την έκδοση σχετικών πράξεων από το ως άνω Κλιμάκιο.
      γ. Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή ένσταση έως την 7.2.2017 δεν δικαιούνται αναδρομικά, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δικαιούνται, όμως, να ζητήσουν την παύση της παρακράτησης της Ε.Α.Σ. από την 8.2.2017 και εφεξής. Ωστόσο, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα αποφασισθεί άμεσα η παύση της παρακράτησης, θα χρειαστεί: 
   (i) Είτε να υποβληθεί στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτηση για την παύση της παρακράτησης εφεξής της Ε.Α.Σ. και ακολούθως, εντός εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Γραφείο μας θα αναλάβει την εν λόγω διαδικασία.   
   (ii) Είτε να ασκηθεί αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη πραραγραφή των σχετικών αξιώσεων.  
 
Αθήνα, 13.3.2017
Με τιμή
Κοντός Βασίλειος
 
 

sigjrr