Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος  Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ υποδέχθηκε στο γραφείο του τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έπειτα  από αίτημα  τους και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο αποτελείτο από τους κάτωθι:

        1.  Σμήναρχο ε.α. Δημήτριο Φαλτάιτς  πρόεδρο Σ.Α.Σ  & πρόεδρος Συντονιστικού  assy sto gen 2013

        2.  Συνταγματάρχη ε.α. Θεόδωρο Αθανασίου Γραμματέα Σ.Α.Α.Υ.Σ.

        3.  Αντισμήναρχο ε.α  Ιωάννη Κρανιά  πρόεδρο Σ.Α.Ι.Ρ.

        4.  Αντιπλοίαρχο ε.α. Νικόλαο Βασιλείου πρόεδρο Π.Μ/Σ.Α.Σ.Υ/Π.Ν.

        5.  Επικελευστή ε.α. Ελευθέριο Σφακτό πρόεδρο Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.

        6. Ταξίαρχο ε.α. Γεώργιο Ρούσσο πρόεδρο Σ.Α.Σ.Υ.Δ.Α.

        7.  Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Καλλαρύτη Γραμματέα Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν.

Τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση  ήταν:

        α.  Μισθολόγιο στρατιωτικών -Συντάξεις

        β.  Ενοποίηση Μετοχικών Ταμείων

        γ.  Αναβάθμιση παραγωγικών σχολών

        δ.  Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων σχολών Υπαξιωματικών Ε.Δ.

        ε.  Μετατάξεις

        στ.  Ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων

        ζ.  Καταργήσεις των ταμείων ΤΕΣ – ΤΑΑ – ΤΕΘΑ

        η.  Παράσημα - Ξίφη

Ο αρχηγός ήταν ενήμερος πλήρως για τα θέματα που του θέσαμε, άκουσε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις μας, απάντησε με απόλυτη απλότητα & σαφήνεια στα ερωτήματά μας, και μας ενημέρωσε πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Ν.

Ειδικά  για το (α) θέμα του μισθολογίου μας ενημέρωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ενημερωθεί πλήρως από στη στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ. και είναι σύμφωνη ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη μείωση στο μισθολόγιο των στρατολογικών.

Στο (β) θέμα της ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων ο κος Α/ΓΕΝ μας είπε ότι εάν δεν υπάρξει εξυγίανση του ΜΤΣ , το ΠΝ δεν είναι σύμφωνο με την ενοποίηση.

Για το θέμα της παραγράφου (γ) δήλωσε ότι η ΣΜΥΝ λειτουργεί για 2ο χρόνο με τριετή φοίτηση προκειμένου να είναι ισότιμη με τα ΤΕΙ (Ν.2913/2001) και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση και νομοθετική ρύθμιση ώστε τα πτυχία των αποφοιτησάντων σπουδαστών να είναι ισότιμα των ΤΕΙ.

Για το θέμα παραγράφου (δ) είναι σύμφωνος με τον Ν3883/2010 δηλαδή καταληκτικός βαθμός  Αντιπλοιάρχου αλλά για να γίνει κάποιος Πλοίαρχος θα πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ.

Για το θέμα της παραγράφου (ε) είπε ότι συμφωνεί με το θέμα των μετατάξεων ειδικά για ειδικότητες οι οποίες δεν υπάρχουν στις παραγωγικές Σχολές Υπαξ/κών και οι μεταταχθέντες να είναι σε κοινή επετηρίδα με αυτούς των Παραγωγικών Σχολών Υπαξ/κών.

Για το θέμα της παραγράφου (στ) μας δήλωσε ότι δεν ισχύει και η μόνη παροχή του ΠΝ ήταν η διάθεση Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού για στελέχωση της ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ  ΜΟΝΑΔΑΣ  η οποία λειτουργεί με ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο που κρίθηκε το πιο κατάλληλο σε χώρους.

Για το θέμα της παραγράφου (ζ) μας δήλωσε ότι δεν ισχύει. Έγινε όμως μια προσπάθεια να δοθεί για μελέτη η ενοποίηση των ταμείων με προϋποθέσεις (Διακλαδικά με το ΓΕΕΘΑ ) αλλά το κόστος ήταν πολύ υψηλό (περίπου 280 χιλιάδες. ευρώ) και δεν έγινε. Ίσως συζητηθεί κάποια λύση εκ των ενόντων.

Για το θέμα της παραγράφου (η) δήλωσε ότι έχει δώσει εντολές και το παρακολουθεί προσωπικά ώστε η απονομή των μεταλλίων να γίνεται στο σωστό χρόνο. Για την απονομή των ξιφών ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο μικρό αποθεματικό και λόγω του ότι η παραληφθείσα παρτίδα κρίθηκε ποιοτικά ακατάλληλη. Το θέμα είναι γνωστό στην Υπηρεσία και προγραμματίζεται η τακτοποίησή του.

Το Συμβούλιο αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κο Αρχηγό για την άψογη ενημέρωση – συζήτηση που είχαμε, και ελπίζει ότι η φυσική ηγεσία των Ε.Δ. θα προσπαθεί πάντα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την μαχητική ικανότητα, και την επανάκτηση των απολεσθέντων εισοδημάτων των στελεχών.

Για το Συντονιστικό

Δημήτριος  Φαλτάιτς  Σμχος(ε.α)