"Διατηρητέος υπό προαγωγή"! Εφεύρημα ΓΕΕΘΑ ταφόπλακα για τους στρατιωτικούς.
“Ταφόπλακα” στις όποιες ελπίδες των στελεχών να ανακουφιστούν στο ελάχιστο οικονομικά ,αποτελεί ο “αναθεωρημένος” νόμος 3883 του 2010 περί Ιεραρχίας και Προαγωγών. Το σχέδιο του επί της ουσίας νέου νόμου -αφού το σχέδιο περιλαμβάνει 40 άρθρα (!)- είναι στα χέρια των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων από χθες. Αποστολέας ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.

Γιατί όσοι το διάβασαν το χαρακτήρισαν “ταφόπλακα”;

Γιατί σε συνδυασμό με την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και την εισαγωγή των μισθολογικών κλιμακίων “καταδικάζει” τα στελέχη σε πολύχρονη αναμονή και σε αβεβαιότητα σ΄ ότι έχει να κάνει με τις προαγωγές τους και κατά συνέπεια με τις αυξήσεις των μισθών τους.

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ εισάγει για πρώτη φορά τον όρο … “διατηρητέος υπό προαγωγή”! Τι σημαίνει αυτό;

Οι προαγωγές των στελεχών θα συνδέονται πλέον άμεσα με τις νομοθετημένες οργανικές θέσεις. Για παράδειγμα ένας λοχαγός μπορεί να περιμένει πέντε κι έξι χρόνια για να γίνει ταγματάρχης. Όταν θα συμπληρώνει τα χρόνια όμως δεν θα είναι καθόλου βέβαιο -μάλλον απίθανο θα είναι- να προαχθεί ,αφού με βάση τη λογική του σχεδίου νόμου θα προάγονται όσοι λοχαγοί χρειάζονται για να καλύπτονται οι οργανικές θέσεις. Οι υπόλοιποι θα γίνονται “διατηρητέοι υπό προαγωγή”. Φυσικά θα μένουν στο μισθοογικό κλιμάκιο του βαθμού τους.
Αυτή και μόνο η ρύθμιση λένε στελέχη που διάβασαν τις προβλέψεις του νόμου“ισοφαρίζει” με το παραπάνω τα χρήματα που ενδέχεται να πάρουν πίσω οι στρατιωτικοί αν υποθέσουμε ότι γίνει δεκτό το σχέδιο Αβραμόπουλου για το νέο τους μισθολόγιο.

"Μαξιλαράκι" για τους ανώτατους που μειώνονται.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί μειώνονται κατά 20% ωστόσο όσοι μείνουν θα έχουν ένα σημαντικό "μαξιλαράκι" ασφαλείας. Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ προβλέπει υποχρεωτική τριετή παραμονή στους ανωτάτους. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι προαγωγές "παρακάτω" θα μπλοκάρουν για τα καλά.
Η χρονική στιγμή που διανεμήθηκε το σχέδιο του νόμου δεν έμεινε ασχολίαστη στα Γενικά Επιτελεία. Είναι η πρώτη κίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ αμέσως μετά από την ατυχή ψηφοφορία για τον ίδιο στην Στρατιωτική Επιτροπή του NATO. Μπορεί και να είναι σύμπτωση,αλλά σίγουρα ήταν κακό “τάϊμινγκ”. Το βέβαιο είναι ότι η διανομή του νόμου αποτελεί ένα σημάδι για τα μελλοντικά σχέδια Κωσταράκου. Σ΄ αυτά σίγουρα περιλαμβάνεται και η προσπάθεια παραμονής στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ για έναν ακόμη χρόνo.

Πηγή: Onalert